Frýdlant patřil parašutistům

Frýdlantské letiště hostilo na konci července otevřené mistrovství České republiky v parašutismu v klasických disciplínách.

Divákům se představila absolutní světová špička. Petr Chládek z Dukly Prostějov vytvořil juniorský světový rekord v individuální akrobacii.

Letiště ve Frýdlantu nad Ostravicí hostilo podruhé mistrovství České republiky v klasických disciplínách. Poprvé tomu bylo před pěti lety, letos se šampionát znovu vrátil do Beskyd.

„Frýdlantské letiště patří mezi nejpěkněji položená letiště v úbočí beskydských hor, je to nejvýchodnější letiště v republice, panuje tady dobrá atmosféra. Navíc má svou tradici. Parašutistickou soutěž Beskydský pohár pořádá již 55 let,“ uvedl ředitel šampionátu Pavel Mlýnek s tím, že letos ve Frýdlantu nad Ostravicí uspořádali otevřené mistrovství České republiky, takže kromě Čechů na soutěži startovali také Slováci, Poláci a jeden Kanaďan.

„Měli jsme veliké štěstí, protože při prvním závodním dni, kdy se skákala individuální akrobacie, závodník Dukly Prostějov Petr Chládek vytvořil juniorský světový rekord, který bude zapsaný ve světových tabulkách. Diváci měli možnost vidět absolutní světovou špičku v tomto sportu. A sice armádní sportovní tým Dukly Prostějov, který má ve svých řadách absolutní mistry světa, mistry Evropy. Účastí takových závodníků soutěž dostává svou prestiž,“ zdůraznil Mlýnek.

Při prvním soutěžním dni dokázal Petr Chládek z Dukly Prostějov vytvořit juniorský světový rekord v individuální akrobacii. „Při této disciplíně vyskakujeme z letadla ve výšce 2200 metrů po hlavě dolů a  následně musíme předvést sestavu o šesti prvcích, která zahrnuje otáčky a kotrmelce. Podařilo se mi překonat rekord, který měl hodnotu 6,86 sekundy, mi se jej povedlo přetočit za 6,56 sekundy. Musíme udělat sestavu složenou z několika kombinací. Jsou v ní dvě otáčky a salto dozadu. Pak znovu dvě otáčky a salto dozadu. Ze země se všechno natáčí, rozhodčí jednak stopují čas, ale také udílejí tresty za jednotlivé chyby a nedostatky,“ přiblížil Petr Chládek.

„Jsem moc rád, že se mi podařilo rekord překonat. Vždycky jsem chtěl být v něčem nejlepší. Je moc fajn, že můžeme dělat něco na světové úrovni. V trénincích jsem už točil i lepší čas, ale při závodech je to vždycky jiné, člověk je trochu pod stresem. Jsme tady ale celý tým, navzájem se podporujeme a chceme podávat co nejlepší výkony,“ poznamenal.

A co říká nový světový rekordman krásnému prostředí, ve kterém se skákalo ve Frýdlantu nad Ostravicí? „Okolní krajinu stíháme vnímat maximálně, když stoupáme letadlem nahoru. Jakmile vyskočíme, všechno si počítáme, musíme přesně vědět, kdy máme co udělat, takže se maximálně soustředíme jen na seskok, co je kolem nás nemáme možnost sledovat, není na to čas,“ řekl reprezentant Dukly Prostějov.

Letiště je na kopci, vytváří těžké podmínky pro přistání

Na otevřeném mistrovství České republiky se představil také úřadující mistr světa v přesnosti přistání Jiří Gečnuk, který rovněž hájí barvy Dukly Prostějov.

„Zdejší letiště je moc pěkné místo. Před více než 30 lety jsem tady absolvoval první závody, od té doby si toto letiště pamatuji. Před pěti lety tady bylo mistroství republiky, takže stejný podnik jako letos. Místo je to hodně pěkné, ale těžké, protože letiště je na kopci, takže vítr se zvedá do kopce a následně jej obtéká, což vytváří laminátní proudění způsobující urychlování větru a tím vznikají velice obtížné podmínky na přistání,“ upozornil Jiří Gečnuk, který má na svém kontě už okolo čtrnácti tisíc seskoků.

„Na takové podmínky žádná speciální příprava neexistuje. Musíte využít nabytých zkušeností, které máte z jiných šampionátů. Pořád je to však pro všechny stejně těžké,“ dodal.

Stejně jako ostatní závodníci se musel v sobotu vypořádat s tím, že se soutěž kvůli silnému větru přerušila.

„Parašutismus není halový sport, takže všichni jsou připravení na to, že se soutěž může přerušit. Někdy jsou frontální útvary tak velké, a to i v létě, že se může stát, že se závody nedoskáčou až do konce,“ připustil Gečnuk, kterému se na šampionátu nedařilo úplně podle představ.

„Aby člověk mohl vyhrávat, tak hodněkrát musí i prohrát. Tento závod zařadím spíše do oblasti proher, protože v přesnosti přistání se mi tentokrát moc nedařilo, byť v kategorii individuální akrobacie jsem se dostal na pomyslné podium,“ uzavřel Gečnuk.

Článek je převzat z http://www.patriotmagazin.cz/frydlant-patril-parasutistum-padl-juniorsky-svetovy-rekord

Výsledková listina závodů: Výsledková listina – MČR-KD 2019 (.pdf)

Reportáž české televize: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10103510226-sport-v-regionech/419232400030024-m-cr-v-parasutismu-frydlant-nad-ostravici/


Závěrečná reportáž z letošního Mistrovství České republiky v parašutismu. Děkujeme autorovi – parašutistovi Martinu Kolkovi

Partneři